Afternoon tea

Det perfekta Afternoon teat upplever man säkrast på något av de fina hotellen som nästan alltid erbjuder detta för en billig (inte) penning.
Vad ska då ingå i ett afternoon tea, även kallat High tea?

Till skillnad mot den svenska kafferep/bullar/småkakor/mjuka kakor-traditionen har engelsmännen denna testund som heligt tillfälle på dygnet.
En av de stora skillnaderna är främst mängden sötsaker. I sverige brukar vi servera sju sorters kakor OCH bullar OCH sockerkaka OCH fruktkaka OCH... ja ni fattar. Engelsmännen nöjer sig med huvudingredienserna:

  • Nybryggt te i kanna (vanligt vis den sotiga smaken av Earl Grey)
  • Nybakta scones
  • Sandvikare
  • En mjuk kaka
Att kaffet är utbytt mot te är tydligt. Teet kan serveras svart eller "smaksatt" med en skiva citron, lite mjölk eller socker (honung förekommer oftast inte). 

Scones tar bara en dryg halvtimme att baka (om ens det) och de varma små gyllene bakverken kan sedan avnjutas med t.ex. philadelphiaost och sylt eller marmelad. Till ett afternoon tea ses det som ett föredragande att baka många små och runda scones istället för några stora bröd. Det räcker med några få tillbehör till dessa.

Sandvikare kallas de små smörgåsliknande kreationer som ofta intas i samband med eftermiddagsteet. På det stora hela är det vanligt ljust eller mörkt bröd som "pressas ihop" och äts som smala smala smörgåsar. Vanliga pålägg är tunna skivor ost eller färsk gurka med lite salt. Smörgåsarna delas som små minisandwiches.

Det vanligaste är att man förutom detta även serverar EN mjuk kaka (inte fem). Det kan t.ex. vara en traditionell fruktkaka, eller något helt annat.

På de stora hotellen i London kan man även bli bjuden på andra bakverk såsom diverse olika mjuka kakor, småkakor, smördegsbakelser och lite allt möjligt. Som sagt är det inte så billigt, men man bjuds i alla fall en del för pengarna.
För den äkta engelska stilen bör man även använda fina porslinstekoppar och använda sin allra tjusigaste dialekt.Teatime!
Kommentarer
Postat av: Liselotte

OBS!

Big difference between afternoontea och high tea. High tea inkluderar champagne och möjligtvis någon vuxnare(lyxigare kaka! Men framförallt med bubblet dåra ;)

2009-03-01 @ 00:40:03
URL: http://simsnorden.blogg.se/
Postat av: Jalkan

jaså minsann! det hade jag ingen aning om :)

2009-03-01 @ 12:27:39
URL: http://missannish.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0